Καλως Ηρθατε

Μην κακολογείς ποτέ τον εαυτό σου, αρκετά σε κακολογούν οι άλλοι.

ΛΙΓΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ 2

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ, ΜΕΘΑΥΡΙΟ

Ψαρεμα και Πορος - Fishing and Poros Island

Για εμάς που λατρεύουμε το ψάρεμα ο Πόρος είναι ένας κοντινός στη Αθήνα προορισμός με πολλές καλές αλιευτικές και όχι μόνο συγκινήσεις, όλες τις έποχές του χρόνου.
Μαγευτικό τοπίο και πλούσιος ψαρότοπος για όλα τα είδη και τεχνικές ψαρέματος.
Ιδανικός για παράκτιο ψάρεμα με καλάμια από τις αμμουδερές ακτές του αλλά και τις βραχώδεις απολήξεις του στην θάλασσα.
Επίσης και με βάρκα το ψάρεμα ειναι αποδοτικό και διασκεδαστικό σε κάθε ειδους τεχνική, συρτή, καθετή,παραγάδι κ.α!
Ότι καιρό και άν έχει, εδώ στον Πόρο είστε καλά προστευμένοι για να απολαύσετε απρόσκοπτα το αγαπημένο χόμπυ μας με την βάρκα σας.
Είναι έτσι η θέση και μορφολογία του νησιού που προσφέρει ένα ασφαλές, φυσικό και φιλικό καταφυγίο για όλα τα πλώτα μέσα όταν αυτά πέσουν σε "άγριους" καιρούς.
Ο τόπος κρατάει πολλά είδη ψαριών όπως τσιπούρες,λαβράκια, σαργούς, μουρμούρες, μελανούρια, μπαλάδες, μανάλια, κυνηγούς, τονοειδή, στείρες και άλλα πετρόψαρα κ.α.
Είναι αδύνατο να φύγεις αψάρευτος και χωρίς να έχεις χαρεί τη μάχη με δυνατά και καλού μεγέθους ψάρια.
Επίσης ειναι αδύνατο να έρθεις μια φορά εδώ, να ζήσεις το μέρος και να μην θέλεις να ξαναέρθεις το συντομότερο.
Είναι και η ευκολία στο να φτάσεις στο νησί όποια στιγμή το αποφάσισεις που το κάνει ακαταμάχητο προορισμό.
Η πρόσβαση εξασφαλίζεται ακτοπλοικώς με τα συχνά δρομολόγια των σύγχρονων κλειστού τύπου πλοίων, Flying Dolphins και Catamaran από Πειραιά, αλλά και οδικώς για όσους θέλουν να κινηθούν πιο ανεξάρτητα και να έρθουν με το αυτοκινητό τους όποια στιγμή το θελήσουν.
Η διαδρομή ειναι περίπου 2ωρης διάρκειας και το δρομολόγιο που ακολουθούμε είναι Αθήνα - Κόρινθος, Κόρινθος - Επίδαυρος, Επίδαυρος - Γαλάτας και από εκεί τα 200 περίπου μέτρα που χωρίζουν την Πελοπόννησο από τον Πόρο καλύπτονται είτε από τα φέρυ της γραμμής Γαλατάς - Πόρος, με μία 5 λέπτη διαδρομή, είτε από τις βάρκες που μεταφέρουν κοσμο 24 ώρες το 24ωρο, σε μία 2 λέπτη διαδρομή.

Ξενοδοχείο "SIMEON"

Σε αυτό λοιπόν το μαγευτικό νησί του Αργοσαρωνικού,τον Πόρο, σε μία πανέμορφη τοποθεσία στην πλαζ του Μεγάλου Νεωρίου, που απέχει μόλις 2,5 χλμ από το κέντρο του Πόρου, μπορείτε να βρείτε καταφυγίο όλες τις εποχές του χρόνου, για ολιγοήμερη διαμονή, ανάπαυλα από το ψάρεμα και ξεκούραση, αλλά και πολυήμερες διακοπές. Θα βρείτε τα Διαμερίσματα 'Συμεών'. Είναι πρώτης κατηγορίας και με δική τους τροφοδοσία. Ένας ιδανικός τόπος για διακοπές, ξεκούραση και διασκέδαση.
Τα διαμερίσματα έχουν άνετη, καλόγουστη επίπλωση και πολύ όμορφη θέα. Διαθέτουν: υπνοδωμάτιο, σαλόνι - καθιστικό, κουζίνα, ψυγείο, ατομικό λουτρό - WC, τηλέφωνο, μουσική, δορυφορική τηλεόραση, κλιματισμός - ψύξη θέρμανση, θυρίδα ασφαλείας και βεράντα με τέντα και τραπέζι δείπνου.
Εχουν θέα στην θάλασσα ή το πευκόφυτο δάσος του Νεωρίου. Τα διαμερίσματα βρίσκονται μόλις 20 μέτρα από την αμμουδερή παραλία του Νεωρίου. Προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις για 2-4 άτομα και είναι η ιδανική λύση για οικονομικές διακοπές σε οικογένειες με παιδιά σε μία ήρεμη ακρογιαλιά.
Επιπλέον διαθέτουν πάρκινγκ,μπέιμπυ-σίτερ και σύντομα δικό τους σνακ μπαρ. Κοντά βρίσκονται σούπερ μάρκετ, εστιατόριο, ταβέρνες, πισίνα, σχολή σκι, τζέτ-σκι, ιστιοπλοΐας και γήπεδα ποδοσφαίρου.
Η πλαζ του Νεωρίου όπου βρίσκονται τα διαμερίσματα 'Συμεών' είναι μόλις 25 λεπτά περιπάτου από το κέντρο του Πόρου, όπου μπορείτε να πάτε για προσωπικά ψώνια ή νυχτερινή διασκέδαση ανάλογα με την διάθεσή σας.
Οταν θέλετε να μετακινηθείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταξί ή το δημοτικό λεωφορείο που έχει τακτικά ημερήσια δρομολόγια και για τους πιο ρομαντικούς υπάρχουν μικρά γραφικά πλοιάρια (βάρκες) που εκτελούν δρομολόγια στην περιοχή.
Το ξενοδοχείο διαθέτει ειδικά δωμάτια για αναπήρους
Στο ξενοδοχείο μπορουν να φιλοξενηθουν και τα κατοικίδια ζώα σας.

Το ξενοδοχείο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο.

Πόρος - Poros Island - Greece

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Αποκριατικα.....

Καρναβάλι στην Πόλη των Δόγηδων
Φορέστε τις μάσκες του Αρλεκίνου και της Κολομπίνας και ζήστε την Αποκριά σε αβάν πρεμιέρ μέσα σε μια γόνδολα στη ΒενετίαΣάββατο, 26.01.08
Μπορεί στην Ελλάδα το Τριώδιο να ανοίγει στις 17 Φεβρουαρίου αλλά η «γαληνοτάτη» ντύνεται κιόλας αποκριάτικα. Η Πόλη των Δόγηδων με την υγρή ομορφιά σάς υποδέχεται στο αναγεννησιακό Καρναβάλι που σήκωσε αυλαία χθες, σε ένα λαβύρινθο από κανάλια στη λιμνοθάλασσα της Αδριατικής.

Η πλέον τεατράλε γιορτή της Ευρώπης, με ρίζες στα ρωμαϊκά Σατουρνάλια και στη διονυσιακή λατρεία, έχει φέτος θέμα «Εξι αισθήσεις σε έξι γειτονιές».

Νοικιάστε στολές εποχής από βαρύτιμα βελούδα και μπροκάρ, στολισμένες με δαντέλες, κρύσταλλα swarowski και φτερά στρουθοκαμήλου στα βεστιάρια γύρω από την πλατεία του Αγίου Μάρκου και μπείτε στο κλίμα της grande festa.
Το μενού του φετινού Καρναβαλιού έχει κλασικές όπερες όπως «Ο κουρέας της Σεβίλης» και «Οι γάμοι του Φίγκαρο» στο «Luna Hotel Baglioni», τις οποίες πρέπει να παρακολουθήσετε οπωσδήποτε μεταμφιεσμένοι. Απολαύστε μια ζεστή σοκολάτα στο κομψό «Gran Caffe Lavena», «θεσμός» στη Βενετία από το 18ο αιώνα, ή κάντε βαρκάδα με γόνδολα ακολουθώντας το dress code: μάσκες και στολές της κομέντια ντελ άρτε.
Παρακολουθήστε μια επίδειξη αποκριάτικης μόδας (για να μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε και στην πατρίδα της alta moda) στο «Ca’ Zanardi» κι ελάτε να φλερτάρετε ασύστολα στο χορό του Καζανόβα στο palazzo Zanobio, σαν σκηνές από την ταινία με τον Χιθ Λέτζερ στο ρόλο του διάσημου καρδιοκατακτητή.
Αποκορύφωμα του Καρναβαλιού το μεγάλο γκαλά την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, με θέμα «Από τον Μότσαρτ στο Λόρδο Βύρωνα», όπου καλείστε, με τα κοστούμια και το ταμπεραμέντο σας, να ενσαρκώσετε τους διασημότερους VIPs που πέρασαν από τη Βενετία, από τον Μάρκο Πόλο ως τη Μόνικα Μπελούτσι.

Info: www.carnivalofvenice.com
Πού: Eνδεικτικά, «Ca’ del Modena», http://cadelmodena.hotelinvenice.com/, «Ca’ della corte», www.cadellacorte.com/, «Locanda fiorita», www.locandafiorita.com.
Πώς: Αεροπορικώς με Alitalia (www.alitalia.com/gr) μέσω Ρώμης. Με πλοίο από Πάτρα (www.minoan.gr/).



Ελεύθερος Τύπος

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΑΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Αν κάθεστε δίπλα σε κάποιον που σας σπάει τα νεύρα
ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:


* Ήσυχα και ήρεμα ανοίξτε τη θήκη του laptop
* Βγάλτε το laptop σας έξω
* Πατήστε να ανοίξει
* Σιγουρευτείτε ότι ο διπλανός σας βλέπει την οθόνη
* Κλείστε τα μάτια, στρέψτε το κεφάλι σας προς τον
ουρανό και ανοιγοκλείστε τα χείλη σας σαν να
προσεύχεστε
* Μετά πατήστε εδώ:
http://boortz.com/mp3/archive/countdown.swf

Για οσους θελουν να ασχοληθουν με το ψαρεμα ...οι τροποι ψαρεματος



Πεταχτάρι

Μια πολύ συνηθισμένη μορφή ερασιτεχνικής αλιείας στην Ελλάδα και Κύπρο।
Είναι το ψάρεμα με πεταχτάρι από την στεριά η από βάρκα। Πρόκειται για πολύ απλό εργαλείο από μακρύ νήμα (παλαιότερα κατασκευαζόταν από υδραίικο σπανό ή λινό, καννάβινο, ενώ σήμερα αποκλειστικά και μόνο από συνθετική πετονιά), με δύο ή περισσότερα αγκίστρια και με μια ή δυο μολυβήθρες। Το πεταχτάρι δολώνεται με γαρίδα, ψαράκια, σκουλήκι, καραβίδα ή καλαμάρι (για νυχτερινό ψάρεμα) και με αυτό συλλαμβάνονται μουρμούρες, λαβράκια, σαργοί, σπάροι κ.ά. και την νύχτα ροφοί , μεγάλα πετρόψαρα μουγγριά. Το πεταχτάρι είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος ψαρέματος των αρχάριων ερασιτεχνών ψαράδων. Στις πιο εξελιγμένες μορφές του, η πετονιά είναι τυλιγμένη σε κυκλικό εξάρτημα το οποίο επιτρέπει στον ψαρά να εκσφενδονίσει όσο μακρύτερα μπορεί το πεταχτάρι του. Ένα ειδικό πεταχτάρι είναι το λεγόμενο πολυάγκιστρο, στο οποίο μια σειρά από 10-15 δεμένα αγκίστρια τυλίγονται σε ξερό ψωμί και με αυτό τον τρόπο αλιεύονται κυρίως οι κέφαλοι, συνήθως από ακτές και λιμενοβραχίονες.

Συρτή

Στην Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένη η ελαφριά συρτή ή συρτή αφρού με την οποία αλιεύονται παλαμίδες, λούτσοι, γοφάρια, λαβράκια, μαγιάτικα και μελανούρια, καθώς και η συρτή βυθού, με την οποία ψαρεύονται κυρίως συναγρίδες, στείρες φαγγριά ροφοί και σφυρίδες। Ο ψαράς κινείται με την βάρκα του με πολύ μικρή ταχύτητα και τα θηράματα παραπλανημένα από την κίνηση του γυαλιστερού δολώματος ορμούν και πιάνονται. Σε περίπτωση που το θήραμα είναι μεγάλο ο ψαράς χαλαρώνει και τραβά εναλλάξ την πετονιά, έτσι ώστε να κάμψει την αντίσταση του ψαριού και αυτό κουρασμένο να παραδοθεί. Η ελαφριά συρτή απαιτεί γερο νήμα λινό ή νάιλον, ή με υδραίικο σπάγκο καλά κερωμένο και καταλήγει σε σύρμα μήκους 2,5μ., ικανό να συγκρατήσει το βάρος του ψαριού. Δολώνει με ψεύτικο μεταλλικό ψαράκι, κουταλάκι ή φτερά γλάρου, όλα με μια ή περισσότερες σαλαγκιές στην άκρη. Στη συρτή βυθού χρησιμοποιούνται 9-10 μολύβια, ενώ και εκεί τοποθετείται ψεύτικο ψαράκι ή συχνά και φρέσκο δόλωμα. Χαρακτήρα πιο αθλητικό διαθέτει η αλιεία ανοιχτής θάλασσας με συρτή, που πραγματοποιείται από μικρά σκάροι με ισχυρό κινητήρα. Η αρματωσιά της συρτής στην περίπτωση αυτή αποτελείται από μονό συνθετικό νήμα ή από πλεχτό νήμα αρκετά ανθεκτικό με αγκίστρι σχετικά μεγάλο ( ανάλογα και με τα ψάρια που συχνάζουν στην περιοχή). Τα δολώματα που χρησιμοποιούνται είναι είτε ψόφια είτε ζωντανά είτε τεχνητά ψάρια καλαμάρια ή χταπόδια, τούφες από φτερά ή φούντες από άλλο υλικό. Το καλάμι είναι στηριγμένο σε σταθερή βάση, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη καρέκλα ψαρέματος, όπου δένεται ο ψαράς με ιμάντες για να αντιμετωπίσει το δυνατό ψάρι. Στην αλιεία αυτού του είδους το δόλωμα σέρνεται στην επιφάνεια με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 10 μιλίων , έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί την επίθεση του ψαριού που το ακολουθεί. Με αυτή την βαριά συρτή ή συρτή ύψους συλλαμβάνονται κυρίως ξιφίες, τόνοι, μαγιάτικα ακόμα και σκυλόψαρα. Αυτό το συνασπιστικό είδος αλιείας ονομάζεται game fishing και με αυτό το αντικείμενο διοργανώνονται αρκετά πρωταθλήματα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, σε περιοχές του Αιγαίου όπου βρίσκονται γνωστά περάσματα τόνων.Στον κεντρικό ατλαντικό, στις αμερικανικές ακτές είναι πολύ διαδεδομένη η αλιεία με τη λεγόμενη μεγάλη συρτή. Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, σε νησιά με τουριστική ανάπτυξη το σπορ αυτό οργανώνεται από ξενοδοχεία, συλλόγους και ιδιώτες που θέτουν στη διάθεση των τουριστών – ερασιτεχνών ψαράδων σκάροι και εργαλεία. Συνηθισμένη λεία στη περιοχή αυτή είναι οι ξιφίες και οι τόνοι.

Καθετή

Σε όλο τον κόσμο είναι διαδεδομένη η παράκτια αλιεία από βάρκα η δημοφιλέστατη και στην Ελλάδα καθετή σε ρηχά ή βαθιά νερά, στις πέτρες στα φύκια ή στην άμμο. Στην περίπτωση αυτή ο ψαράς κράτα την πετονιά στο χέρι του και το ψάρι πιάνεται στο αγκίστρι με τίναγμα του βραχίονα. Η αρματωσιά της καθετής αποτελείται από δυο ή περισσότερα αγκίστρια και ένα μικρό μολύβι. Με καθετή αλιεύονται κυρίως πέρκες, χάνοι, σκορπιοί (στις πέτρες) κ.ά., όλα κοντά στην ακτή. Το πιο γνωστό θήραμα είναι ο χάνος, γι’αυτό και οι βασικές στοιχειώδεις καθετές αποκαλούνται χανικά. Το ψάρεμα με καθετή ενδείκνυται για μέτρια έως ρηχά βάθη, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται ο ψαράς το τσίμπημα αλλά και να μπορεί να μαζεύει την καθετή χωρίς να μπερδεύεται η πετονιά. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε πολύ και μια ειδική κατηγορία καθετής, η οποία γίνεται σε πολύ βαθιά νερά 150-300 μέτρων. Αυτό το είδος αλιείας διευκολύνουν ειδικές ανέμες με ηλεκτροκίνητα μοτέρ οι οποίες τυλίγουν αυτόματα την καθετή από τα βάθη, ενώ με ένα ηλεκτρικό σήμα ειδοποιούν τον ψαρά πότε πιάνονται ψάρια. Το πιο συνηθισμένο θήραμα με αυτή την μέθοδο είναι οι μπαλάδες (γι’αυτό λέγονται και μπαλαδοκαθετές), ενώ συχνά πιάνονται και μεγάλες σκορπίνες, μουγκριά, μπακαλιάροι, γαλέοι και μεγάλοι βλάχοι. Μια καθετή ειδικής μορφής είναι η ζόκα, εργαλείο με χοντρή πετονιά στην οποία το αγκίστρι έχει προσαρμόστε απευθείας σε μολυβήθρα σε σχήμα ψαριού ή ψαροκεφαλής, τρυπημένη στην μια άκρη για να δένεται το νήμα. Το δόλωμα συνήθως είναι χταπόδι ή σουπιά. Με τη ζόκα πιάνονται (κυρίως σε νυχτερινό ψάρεμα) μεγάλα ψάρια, όπως στήρες, ροφοί και σφυρίδες. Ένα είδος ζόκας είναι και η καθετή με σημαδούρα. Ο ψαράς ρίχνει τις ζόκες του (ή απλές χοντρές πετονιές με μεγάλα αγκίστρια δολωμένα με ολόκληρο ψάρι) και σε καθεμία δένει μια μικρή σημαδούρα και αφήνει το εργαλείο να ψαρέψει μόνο του.

Καλάμι

Το ψάρεμα με καλάμι (ή καλαμίδι) είναι πολύ δημοφιλές παγκοσμίως। Από τις βραχώδης ακτές ψαρεύονται με καλαμίδι κέφαλοι, σκορπιοί, σπάροι, σκαθάρια, πέρκες και τσιπούρες. Από τις ακρογιαλιές αλιεύονται με γερά καλαμίδια εφοδιασμένα με κουβαρίστρα όπου τυλίγεται το νήμα, λαβράκια, πέρκες, σαργοί, συναγρίδες κ.ά. Οι αρματωσιές των καλαμιών, φέρουν βαρίδια από μολύβι (μολυβήθρες) και γερά αγκίστρια όπου προσαρμόζεται το δόλωμα, ανάλογα με την προτίμηση των διαφόρων ψαριών. Αρχικά το καλάμι κατασκευαζόταν από κλαδιά δέντρων, ή από κοινές φυτικές καλαμιές και αργότερα από γερά λεπτά μπαμπού. Σήμερα, τα σύγχρονα καλάμια είναι κατασκευασμένα από πολύ ελαφριά και εξαιρετικά ανθεκτικά υλικά (όπως ανθρακονήματα ) τα οποία μπορούν να αντέξουν το βάρος μεγάλων ψαριών. Το ψάρεμα με καλάμι συνηθίζεται στα λιμάνια και στους κυματοθραύστες άλλα και μέσα από βάρκες. Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές είδος ψαρέματος με καλάμι γίνεται σε ανοιχτές αμμουδιές τις ημέρες με κύματα και θαλασσοταραχή. Ονομάζεται surf casting και είναι αρκετά διαδεδομένο. Με αυτό τον τρόπο ψαρεύονται μεγάλες τσιπούρες και μουρμούρες.

Written By: andreas jack

Συναγερμός στο Αιγαίο - Λόγω λαγοκέφαλων

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ψαράδες και καταναλωτές στα Δωδεκάνησα, μετά τη διαπίστωση ότι οι τράτες μαζί με τις μαρίδες, τις γόπες και την αθερίνα ψαρεύουν και μικρούς λαγοκέφαλους, επικίνδυνα τοξικά ψάρια.
Όπως έγραψαν Τα Νέα, την Τρίτη - δεύτερη μέρα που επιτράπηκε η αλιεία με τις τράτες, οι ψαράδες βρήκαν και πάλι πολλούς μικρούς λαγοκέφαλους (ή ποντικούς, όπως τους ονομάζουν άλλοι), που το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 7-8 εκατοστά.
Οι καταναλωτές διάλεγαν οι ίδιοι μέσα από τις κασέλες τα ψάρια, ενώ οι ψαράδες είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν και φωτογραφίες με λαγοκέφαλους ώστε να τους αναγνωρίζουν αμέσως οι αγοραστές. Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στο Αιγαίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Όπως αναφέρεται σε επείγον έγγραφο του διευθυντή του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ρόδου, Ανδρέα Σιούλα, προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, "το ψάρι αυτό μπορεί να είναι πηγή δηλητηριώδους τροφής για τον άνθρωπο, με υψηλό συνδυαζόμενο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω της τοξίνης τετραδοτοξίνη ΤΙΧ που περιέχει"।

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Αυστηρότερος ο Ανανεωμένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Στις 3 Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή μαζί με τον αναθεωρημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (KOK) και το νέο Συστήματα Ελέγχου της Συμπεριφοράς των Οδηγών (ΣΕΣΟ), γνωστό ευρύτερα ως Point System, με βάση το οποίο αρκούν μόλις τρεις σοβαρές παραβάσεις ή η επανάληψη μιας μέσα σε διάστημα ενός έτους για να αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης για 6 μήνες. Προ καιρού το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε παραδεχθεί πως η εφαρμογή του ΣΕΣΟ είχε ατονήσει καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν περνούσαν συστηματικά τους βεβαιωμένους βαθμούς ποινής των οδηγών, σε πολλούς από τους οποίους το δίπλωμα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί. Για τον λόγο αυτό το ΣΕΣΟ αναβαθμίστηκε και παράλληλα γίνεται σημαντικά αυστηρότερο προς τους παραβάτες καθώς μεταβάλλεται σημαντικά σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι τις 2 Ιουνίου 2007. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί ότι βάσει των διατάξεων του υπάρχοντος ΣΕΣΟ, στην περίπτωση αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης, επιστρέφεται στον οδηγό μετά από 20 μέρες. Αυτό από τις 3 Ιουνίου 2007 δεν θα ισχύει και οι ερασιτέχνες οδηγοί (δίπλωμα κατηγορίας Β') εφόσον συμπληρώσουν 25 βαθμούς ποινής μέσα σε μια τριετία (από τέσσερα έτη που ισχύει τώρα), θα υποχρεούνται να περάσουν πάλι από εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσουν εκ νέου το δίπλωμα τους. Αντίστοιχα για τους επαγγελματίες οδηγούς θα ισχύει η διατήρηση των βαθμών ποινής για μια διετία. Μάλιστα πέραν των εξετάσεων, οι οδηγοί θα πρέπει να πραγματοποιήσουν και το 50% των πρακτικών μαθημάτων που προβλέπει ο ΚΟΚ για την έκδοση διπλώματος οδήγησης. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το όριο των 25 βαθμών (με την συμπλήρωση του οποίου αφαιρείται το δίπλωμα) δεν μεταβάλλεται, το νέο ΣΕΣΟ προβλέπει αυξημένους βαθμούς ποινής σε πολλές παραβάσεις (έως και 9 βαθμοί), γεγονός που συνεπάγεται πως με τρεις μόνο παραβάσεις ο οδηγός χάνει το δίπλωμα του. Οι παραβάσεις οι οποίες θεωρούνται ως οι πλέον σοβαρές και είναι υπεύθυνες για τη πρόκληση σωρείας τροχαίων ατυχημάτων, αρκεί ο παραβάτης να βρεθεί υπότροπος σε μια εξ αυτών σε διάστημα έως ενός έτος για να του αφαιρεθεί το δίπλωμα ακόμα και αν δεν έχουν συμπληρωθεί οι 25 πόντοι. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
η παραβίαση του STOP και της παραχώρησης προτεραιότητας,
η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη,
η οδήγηση για εντυπωσιασμό ή η τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων,
η παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων και η αναστροφή σε αυτοκινητόδρομο ή σήραγγα. Τα πρόστιμα και οι βαθμοί ποινής για τις βασικές αυτές παραβάσεις είναι οι παρακάτω:
Οι παραβάσεις, τα πρόστιμα και το Point System Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 334-600 ευρώ στα 700-1.200 ευρώ και οι βαθμοί ποινής από τους 3-7 στους 5-9 αντίστοιχα
Παραβίαση STOP και παραχώρησης προτεραιότητας: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 334 ευρώ στα 700 ευρώ και οι βαθμοί ποινής από τους 7 στους 9 αντίστοιχα
Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 334 ευρώ στα 700 ευρώ και οι βαθμοί ποινής από τους 7 στους 9 αντίστοιχα
Οδήγηση για εντυπωσιασμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 334 ευρώ στα 700 ευρώ και ενώ δεν υπήρχαν βαθμοί ποινής, τώρα προβλέπονται 9
Παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 334 ευρώ στα 700 ευρώ και οι βαθμοί ποινής από τους 7 στους 9 αντίστοιχα
Αναστροφή κίνησης ή οπισθοπορεία σε αυτοκινητόδρομο ή σήραγγα: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 334 ευρώ στα 700 ευρώ και οι βαθμοί ποινής από τους 5 στους 9 αντίστοιχα
Στάθμευση σε θέση ΑΜΕΑ: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 65,5 ευρώ στα 150 ευρώ και ενώ δεν υπήρχαν βαθμοί ποινής, τώρα προβλέπονται 9
Κίνηση σε Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης: Με τον παλιό ΚΟΚ δεν προβλέπονταν πρόστιμο και βαθμοί ποινής ενώ τώρα οι παραβάτες θα επιβαρύνονται με 200 ευρώ και 9 βαθμούς
Μη χρήση φώτων στις σήραγγες: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 167 ευρώ στα 200 ευρώ και οι βαθμοί ποινής από τους 3 στους 9 αντίστοιχα
Αντικανονικό προσπέρασμα: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 334 ευρώ στα 700 ευρώ και οι βαθμοί ποινής από τους 5 στους 7 αντίστοιχα
Αντικανονική συμπεριφορά οδηγών προς πεζούς: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 167 ευρώ στα 200 ευρώ και οι βαθμοί ποινής παραμένουν 7 όπως και πριν
Κίνηση αντίθετα στην κυκλοφορία (αντίθετο ρεύμα): Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 167 ευρώ στα 350 ευρώ και οι βαθμοί ποινής από τους 5 στους 5-7 αντίστοιχα
Παραβίαση ορίου ταχύτητας και αποστάσεων ασφαλείας: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 17-167 ευρώ στα 40-350 ευρώ και οι βαθμοί ποινής παραμένουν στους 3-5 όπως και πριν
Κίνηση ή στάθμευση σε λεωφορειολωρίδες: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 83 ευρώ στα 200 ευρώ και ενώ δεν υπήρχαν, τώρα προβλέπονται 5 βαθμοί ποινής.
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους: Το πρόστιμο διαμορφώνεται από τα 166 ευρώ στα 350 ευρώ και ενώ δεν υπήρχαν, τώρα προβλέπονται 5 (πέντε) βαθμοί ποινής.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον ανανεωμένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και το Σύστημα Ελέγχου της Συμπεριφοράς Οδηγών

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του φάρυγγα

O σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του φάρυγγα είναι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV 16 και όχι ο καπνός ή το αλκοόλ. Αντιθέτως στον καρκίνο του λάρυγγα φαίνεται ότι ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ και όχι ο HPV. «Η περιοχή κεφαλής-τραχήλου στην οποία φαίνεται να έχει την πιο έντονη καρκινογόνο δράση ο ιός είναι αυτή του στοματοφάρυγγα. Ο ιός HPV (τύποι 16,18,31,33,35) ανιχνεύεται στα καρκινώματα στοματοφάρυγγα (αμυγδαλής, γλώσσας) σε ποσοστά που κυμαίνονται από 15 έως 60% των περιπτώσεων. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι οι HPV-θετικοί όγκοι του στοματοφάρυγγα (~40% των συνολικών όγκων της περιοχής) αποτελούν ξεχωριστή κλινική οντότητα με ιδιαίτερη βιολογική συμπεριφορά» αναφέρει ο διδάκτωρ του ΑΠΘ ωτορινολαρυγγολόγος Κωνσταντίνος Βλάχτσης σε ανακοίνωσή του που θα παρουσιαστεί στη 1η Σύνοδο της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη. Ο κ Βλάχτσης εξηγεί ότι ο ρόλος του ιού στον καρκίνο του λάρυγγα δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένος. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το ποσοστό ανίχνευσης του ιού HPV (τύποι 16 και 18) στον καρκίνο του λάρυγγα κυμαίνεται από 21 έως 54% και φαίνεται ότι συμμετέχει στην καρκινογένεση σε βαθμό μικρότερο από ό,τι στον καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Ο ιός από μόνος του μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση στο λάρυγγα σπανιότερα από ό,τι στον στοματοφάρυγγα, φαίνεται όμως ότι μπορεί να υπάρχει και συνέργεια μεταξύ των εξωγενών καρκινογόνων του καπνού και του αλκοόλ και της ιογενούς δράσης. Σε μία μελέτη που έγινε στη Ω.Ρ.Λ. Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ σε 100 ασθενείς με καρκίνο του λάρυγγα, ανιχνεύτηκε ο ιός HPV (τύποι 16, 18) στον καρκινικό ιστό σε ποσοστό 40%. Συσχέτιση των HPV λοιμώμεων με το καρκίνο της στοματικής κοιλότηταςΟ καρκίνος της στοματικής κοιλότητας αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει τον όγδοο συχνότερο καρκίνο στον άνθρωπο. Εξετάζοντας γενικότερα την κεφαλή και τον τράχηλο, ως ενιαία περιοχή, ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας συνιστά τη μεγαλύτερη υποομάδα, συγκεντρώνοντας το 40% των κακοήθων νεοπλασιών της περιοχής. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, που αποτελεί το συνηθέστερο ιστολογικό τύπο, καλύπτει περισσότερο από το 90% των κακοήθων στοματικών νεοπλασιών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννη Δημητρακόπουλο, οι τύποι 6,11,16 και 18 του HPV, και σπανιότερα άλλοι, που ανιχνεύονται συχνότερα στο βλεννογόνο της πρωκτογεννητικής περιοχής, πιστοποιήθηκαν επίσης σε καλοήθεις και δυσπλαστικές στοματικές βλάβες, καθώς και σε στοματικά ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Ιδιαίτερα, ο υψηλού κινδύνου HPV 16 αναφέρεται ως ο συχνότερα ανιχνευόμενος τύπος ιού στο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα της στοματικής κοιλότητας.«Σήμερα, τα ευρήματα ερευνών υποστηρίζουν ότι οι HPV 16 και 18 αποτελούν τους συχνότερους ογκογόνους τύπους που εμπλέκονται σε καρκινώματα της στοματικής κοιλότητας, αλλά και γενικότερα της περιοχής κεφαλής-τραχήλου. Είναι πιθανό ότι ο προφυλακτικός εμβολιασμός που εφαρμόζεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον οποίο ενοχοποιούνται 100% οι τύποι 16 και 18 του HPV, θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική προστασία και για τους καρκίνους της περιοχής κεφαλής-τραχήλου που σχετίζονται με τους ίδιους τύπους του ιού» αναφέρει ο κ Δημητρακόπουλος.
Πηγή ΑΠΕ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Ερευνητικό έργο με θέμα την πρόληψη και την καταπολέμηση του καπνίσματος στην Ελλάδα και γενικότερα στα Βαλκάνια (SPiB project), ανέλαβε πρόσφατα το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC), σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Sheffield της Αγγλίας. Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου, για ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει το βρετανικό ινστιτούτο Cancer Research UK. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια (2007-2010), οπότε και θα εκδοθούν τα σχετικά πορίσματα. Κύριοι εκπρόσωποι του προγράμματος είναι ο Βρετανός καθηγητής Richard Eiser, διευθυντής του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Sheffield, ο δρ. Άγγελος Ροδαφηνός, διευθυντής του τμήματος ψυχολογίας του City College και ο δρ. Λάμπρος Λαζούρας, ερευνητής - ψυχολόγος στο SEERC.Βασικά θέματα, με τα οποία θα ασχοληθούν οι ερευνητές, είναι το κάπνισμα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, η εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές και το καθεστώς πρόληψης του καπνίσματος στην εργασία.
Πηγή ΑΠΕ

Και "ηλεκτρονικα τσιγαρα"

Η αντικαπνιστική εκστρατεία, που σαρώνει κυρίως τις χώρες της Δύσης τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ανάγκασε τις καπνοβιομηχανίες να επινοήσουν νέα προϊόντα πιο... φιλικά στην υγεία των καπνιστών. Μεταξύ των καινούργιων "προϊόντων καπνού", είναι και μια καινούργια ηλεκτρονική συσκευή που υπερθερμαίνει το τσιγάρο χωρίς να το καίει και την οποία σχεδιάζει να διαθέσει στην αγορά της Αυστραλίας η Phillip Morris, μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες καπνοβιομηχανίες. Η νέα συσκευή, που η εταιρία της έδωσε το όνομα "Heatbar", έχει περίπου το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου και, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, χρησιμοποιεί ειδικά τσιγάρα τα οποία δίνουν στον καπνιστή την ίδια γεύση και το ίδιο άρωμα, που έχουν τα γνωστά τσιγάρα.Η συσκευή θα αρχίσει να πωλείται έναντι 49 δολαρίων από τον νέο χρόνο, στο κατάστημα New Movement Tabacconist, της Μελβούρνης και, σύμφωνα με τη Phillip Morris, "αντιπροσωπεύει ένα νέο κίνημα καπνίσματος όπου η τέχνη συναντάται με την τεχνολογία".Ας σημειωθεί ότι και τα νέα "ηλεκτρονικά τσιγάρα" δεν είναι πιο ασφαλή για την υγεία των καπνιστών από τα γνωστά τσιγάρα, αλλά δεν θέτουν σε κίνδυνο τους παθητικούς καπνιστές. Αναφερόμενη στο θέμα αυτό, η εκπρόσωπος του γνωστού οργανισμού Quit Φιόνα Σιάρκι είπε ότι το "Heatbar" είναι μια φρικτή αποτυχία που έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα και σε αυτό έχει συμβάλει και το σχήμα του, που μοιάζει με φυσαρμόνικα.Η ίδια πρόσθεσε ότι η εταιρία έχει στο στόχαστρό της τους νέους και ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ερευνήσει το όλο θέμα.
Πηγή ΑΠΕ

ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΑΘΕΝΕΤΕ ΚΟΛΥΜΠΙ

Οι δάσκαλοι κολύμβησης στην Αυστραλία πήραν εντολή να μην αγγίζουν τα παιδιά. Να τα διδάσκουν πώς να μη βουλιάζουν, πώς να προχωρούν γρήγορα μέσα στο νερό, πώς να έχουν καλό στιλ αλλά εκ του ...μακρόθεν (!) , καθώς κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι ορισμένοι εκπαιδευτές όταν αγγίζουν τα παιδιά τους μπορεί και να τα ...θωπεύουν! Φωνές διαμαρτυρίες ήταν επόμενο να ακουστούν από τους δασκάλους: «Είναι γελοίο. Πώς γίνεται να διδάξεις κάποιον να κολυμπά, χωρίς κάπου - κάπου να τον αγγίζεις;» ξεσπά δάσκαλος κολύμβησης από το Maribyrnong Aquatic Centre, ενώ η «Σου» η οποία δεν θέλει να μιλήσει επώνυμα, από φόβο μη χάσει τη δουλειά της, θα πει : «Μου άρεσε πολύ η δουλειά μου. Τώρα όμως δεν είμαι τόσο σίγουρη. Φαίνεται να έχει φύγει η μαγεία, κατά ένα τρόπο». «Η ουσία του θέματος είναι ότι οι γονείς πληρώνουν για τα μαθήματα και αν θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν να κολυμπούν, θα πρέπει να μας αφήνουν να τα κρατάμε κάπου - κάπου και να τα καθοδηγούμε», θα πει ο «Μαρκ». Εκπρόσωπος του Maribyrnong Aquatic Centre, επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπήρξαν κάποια παράπονα και η διεύθυνση έλαβε τα ανάλογα μέτρα. Την ίδια ώρα ο διευθυντής του Melbourne City Baths, Σαχίλ Μπασίν, θα πει ότι, από πρακτικής πλευράς είναι αδύνατο να προσπαθήσεις να διδάξεις ένα παιδί πώς να κολυμπά, χωρίς καμιά επαφή: «Είναι σα να μιλάς για πνίξιμο».
Πηγή ΑΠΕ

ΚΑΛΑΜΑΡΙ 4ΚΙΛΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ένα καλαμάρι μήκους 1,5 μέτρου και βάρους 4 κιλών και 200 γραμμαρίων βγήκε στα ρηχά, στην παραλία του Κάτω Κουμ - Καπί στα Χανιά. Το καλαμάρι είδε ο Σπύρος Φραγκιαδάκης όταν βρέθηκε στην περιοχή για να παρκάρει το αυτοκίνητό του. Ο γιος του που τον συνόδευε μπήκε αμέσως στο νερό και έβγαλε το καλαμάρι.Πρόκειται για καλαμάρι "θράψαλο" που συνήθως συναντάται σε μεγάλα βάθη. Οπως εκτιμάται, το συγκεκριμένο καλαμάρι κυνηγούσε ψιλά ψάρια που το παρέσυραν στα ρηχά νερά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιστρέψει σε μεγαλύτερο βάθος.Το καλαμάρι "θράψαλο" φέρει δόντια στις βεντούζες που έχουν τα πλοκάμια του. Συναντάται σε μεγάλα βάθη στη θάλασσα της Μεσογείου και θεωρείται σπάνιο να βγαίνει στην παραλία.Όσο για την "τύχη" του καλαμαριού είναι προδιαγεγραμμένη, καθώς, όπως δήλωσε ο Σπύρος Φραγκιαδάκης, θα αποτελέσει έναν καλό μεζέ για αυτόν και την οικογένειά του.
Πηγή ΑΠΕ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Ο Δημήτρης. Ο ανηψιός που τον έχω σαν γιό μου.
Ένα πολύ γλυκό αλλά και καλό παιδι .