Καλως Ηρθατε

Μην κακολογείς ποτέ τον εαυτό σου, αρκετά σε κακολογούν οι άλλοι.

ΛΙΓΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ 2

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ, ΜΕΘΑΥΡΙΟ

Ψαρεμα και Πορος - Fishing and Poros Island

Για εμάς που λατρεύουμε το ψάρεμα ο Πόρος είναι ένας κοντινός στη Αθήνα προορισμός με πολλές καλές αλιευτικές και όχι μόνο συγκινήσεις, όλες τις έποχές του χρόνου.
Μαγευτικό τοπίο και πλούσιος ψαρότοπος για όλα τα είδη και τεχνικές ψαρέματος.
Ιδανικός για παράκτιο ψάρεμα με καλάμια από τις αμμουδερές ακτές του αλλά και τις βραχώδεις απολήξεις του στην θάλασσα.
Επίσης και με βάρκα το ψάρεμα ειναι αποδοτικό και διασκεδαστικό σε κάθε ειδους τεχνική, συρτή, καθετή,παραγάδι κ.α!
Ότι καιρό και άν έχει, εδώ στον Πόρο είστε καλά προστευμένοι για να απολαύσετε απρόσκοπτα το αγαπημένο χόμπυ μας με την βάρκα σας.
Είναι έτσι η θέση και μορφολογία του νησιού που προσφέρει ένα ασφαλές, φυσικό και φιλικό καταφυγίο για όλα τα πλώτα μέσα όταν αυτά πέσουν σε "άγριους" καιρούς.
Ο τόπος κρατάει πολλά είδη ψαριών όπως τσιπούρες,λαβράκια, σαργούς, μουρμούρες, μελανούρια, μπαλάδες, μανάλια, κυνηγούς, τονοειδή, στείρες και άλλα πετρόψαρα κ.α.
Είναι αδύνατο να φύγεις αψάρευτος και χωρίς να έχεις χαρεί τη μάχη με δυνατά και καλού μεγέθους ψάρια.
Επίσης ειναι αδύνατο να έρθεις μια φορά εδώ, να ζήσεις το μέρος και να μην θέλεις να ξαναέρθεις το συντομότερο.
Είναι και η ευκολία στο να φτάσεις στο νησί όποια στιγμή το αποφάσισεις που το κάνει ακαταμάχητο προορισμό.
Η πρόσβαση εξασφαλίζεται ακτοπλοικώς με τα συχνά δρομολόγια των σύγχρονων κλειστού τύπου πλοίων, Flying Dolphins και Catamaran από Πειραιά, αλλά και οδικώς για όσους θέλουν να κινηθούν πιο ανεξάρτητα και να έρθουν με το αυτοκινητό τους όποια στιγμή το θελήσουν.
Η διαδρομή ειναι περίπου 2ωρης διάρκειας και το δρομολόγιο που ακολουθούμε είναι Αθήνα - Κόρινθος, Κόρινθος - Επίδαυρος, Επίδαυρος - Γαλάτας και από εκεί τα 200 περίπου μέτρα που χωρίζουν την Πελοπόννησο από τον Πόρο καλύπτονται είτε από τα φέρυ της γραμμής Γαλατάς - Πόρος, με μία 5 λέπτη διαδρομή, είτε από τις βάρκες που μεταφέρουν κοσμο 24 ώρες το 24ωρο, σε μία 2 λέπτη διαδρομή.

Ξενοδοχείο "SIMEON"

Σε αυτό λοιπόν το μαγευτικό νησί του Αργοσαρωνικού,τον Πόρο, σε μία πανέμορφη τοποθεσία στην πλαζ του Μεγάλου Νεωρίου, που απέχει μόλις 2,5 χλμ από το κέντρο του Πόρου, μπορείτε να βρείτε καταφυγίο όλες τις εποχές του χρόνου, για ολιγοήμερη διαμονή, ανάπαυλα από το ψάρεμα και ξεκούραση, αλλά και πολυήμερες διακοπές. Θα βρείτε τα Διαμερίσματα 'Συμεών'. Είναι πρώτης κατηγορίας και με δική τους τροφοδοσία. Ένας ιδανικός τόπος για διακοπές, ξεκούραση και διασκέδαση.
Τα διαμερίσματα έχουν άνετη, καλόγουστη επίπλωση και πολύ όμορφη θέα. Διαθέτουν: υπνοδωμάτιο, σαλόνι - καθιστικό, κουζίνα, ψυγείο, ατομικό λουτρό - WC, τηλέφωνο, μουσική, δορυφορική τηλεόραση, κλιματισμός - ψύξη θέρμανση, θυρίδα ασφαλείας και βεράντα με τέντα και τραπέζι δείπνου.
Εχουν θέα στην θάλασσα ή το πευκόφυτο δάσος του Νεωρίου. Τα διαμερίσματα βρίσκονται μόλις 20 μέτρα από την αμμουδερή παραλία του Νεωρίου. Προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις για 2-4 άτομα και είναι η ιδανική λύση για οικονομικές διακοπές σε οικογένειες με παιδιά σε μία ήρεμη ακρογιαλιά.
Επιπλέον διαθέτουν πάρκινγκ,μπέιμπυ-σίτερ και σύντομα δικό τους σνακ μπαρ. Κοντά βρίσκονται σούπερ μάρκετ, εστιατόριο, ταβέρνες, πισίνα, σχολή σκι, τζέτ-σκι, ιστιοπλοΐας και γήπεδα ποδοσφαίρου.
Η πλαζ του Νεωρίου όπου βρίσκονται τα διαμερίσματα 'Συμεών' είναι μόλις 25 λεπτά περιπάτου από το κέντρο του Πόρου, όπου μπορείτε να πάτε για προσωπικά ψώνια ή νυχτερινή διασκέδαση ανάλογα με την διάθεσή σας.
Οταν θέλετε να μετακινηθείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταξί ή το δημοτικό λεωφορείο που έχει τακτικά ημερήσια δρομολόγια και για τους πιο ρομαντικούς υπάρχουν μικρά γραφικά πλοιάρια (βάρκες) που εκτελούν δρομολόγια στην περιοχή.
Το ξενοδοχείο διαθέτει ειδικά δωμάτια για αναπήρους
Στο ξενοδοχείο μπορουν να φιλοξενηθουν και τα κατοικίδια ζώα σας.

Το ξενοδοχείο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο.

Πόρος - Poros Island - Greece

Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη για τα Βαλκάνια και το σκοπιανό


Τέλος στην προδοσία και στην ασχήμια. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος, η κολοσσιαία πολεμική μηχανή έχει ήδη μπει μπροστά με στόχο την εξόντωση όλων όσων θεωρεί εχθρούς της ακόμα και αυτών όπως η Ελλάδα που δεν υπακούνε τυφλά της εντολές της. Ιράν, Κορέα, Αραβικός κόσμος νέοι υποτελείς και φυσικά άμεσα η Ρωσία και στο βάθος η Κίνα.
Μετά θα έρθει η σειρά των "ατάκτων" της Νότιας Αμερικής, ένας νέος θανάσιμος κίνδυνος πολυπρόσωπος, πολυπλόκαμος σαν χταπόδι κάνει αργά αλλά σταθερά την εμφάνισή του στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας. Σημερινός στόχος είναι τα Βαλκάνια, με κύριο σύμμαχο την "Μεγάλη Αλβανία" ξεκινώντας από το Κόσοβο με συνεργάτες τους υπεύθυνους για μαζικές δολοφονίες UCK. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, γεγονός πρωτοφανές για την χώρα μας, μερικοί "επιστήμονες" επέλεξαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου για να αναπτύξουν δημόσια υποστήριξή τους σε ένα βασικό αίτημα της "Μεγάλης Αλβανίας" την κατάκτηση της Ηπείρου έως την Πρέβεζα με την δικαιολογία ότι ανήκει στην Αλβανική Τσαμουριά απ' όπου τους έδιωξαν με εγκληματικές πράξεις οι Έλληνες.
Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των ΗΠΑ ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευαστεί ψυχολογικά η εδαφική επέκταση της Αλβανίας μετά το Κόσοβο και σε ένα μεγάλο τμήμα των αλβανόφωνων περιοχών των Σκοπίων και ακολούθως και σε δικά μας εδάφη. Από την άλλη μεριά η σύμπλευση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο Κόσοβο που έσπευσε πρώτη αυτή να το αναγνωρίσει προετοιμάζει το έδαφος για πονηρά σχέδια σε βάρος της χώρας μας, με βάση όχι μόνο το Αιγαίο και την Κύπρο αλλά και την Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη που ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσόβου μπορεί να διεκδικήσει τη δική της ανεξαρτησία.
Η ηγεσία των Σκοπίων φαίνεται να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σχέδια των ΗΠΑ και γι' αυτό δείχνει αυτή την αλαζονική αδιαλλαξία. Και πράγματι σε αυτή τη φάση συμπορεύονται με την πολιτική που εκθέσαμε. Όμως, τι θα κάνουν όταν ξεκινήσει η επόμενη φάση της φιλοαλβανικής τακτικής οπότε το κρατίδιό τους θα κοπεί στη μέση. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο αυτοί όσο και οι ΗΠΑ ότι μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες όμως φυλετικά είναι Σλάβοι και ως εκ τούτου κατατάσσονται ουσιαστικά στη χωρία των εχθρών των ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία τη Σερβία αλλά και την Βουλγαρία που και αυτή δεν πρέπει να έχει αυταπάτες.
Έτσι γυρίζοντας σε 'μας τους Έλληνες θα πρέπει να δούμε ότι η κατάσταση όντως εξελίσσεται όπως εξελίσσεται είναι παραπάνω από τραγική. Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν πείθονται πια από τις όσες υποκλίσεις και αν κάνουν απέναντί τους οι ποικιλόμορφες αμερικανόφιλες ηγεσίες και αυτό γιατί φοβούνται και μισούν το λαό μας για τον οποίο είναι βέβαιοι ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία απορρίπτει τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους και γι' αυτό θέλει να μας τιμωρήσει με κάθε τρόπο. Εκτός και αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να γονατίσουμε και να φιλήσουμε τα πόδια τους παίρνοντας όρκους ότι από εδώ και στο εξής θα ήμαστε καλά παιδιά και πειθήνια όργανα στην όποια πολιτική τους, όμως αφού το παιχνίδι είναι έτσι και αλλιώς για εμάς χαμένο τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας μην περιμένουμε βοήθεια από πουθενά ούτε έχουμε συμμάχους.
Είμαστε εμείς και εμείς. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και γιατί όχι χαρούμενοι αφού θα έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση να γίνουμε όλοι μας μια γροθιά ενωμένοι μπροστά στην προδοσία και την ασχήμια που χτυπάει την πόρτα μας, γιατί είναι προδοσία η αναγνώριση του Κοσόβου χωρίς την έγκριση της Διεθνούς Κοινότητας του ΟΗΕ δηλαδή μιας επαρχίας που από αιώνες αποτελεί τμήμα της Σερβίας, και τι θα νοιώθαμε εμείς αν μεθαύριο έπαιρναν με το έτσι θέλω την μισή Κύπρο, τη Θράκη ή την Ήπειρο.
Όπως είναι ασχήμια να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας υβρίζουν οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών οι Σκοπιανοί και εμείς να τους παρακαλάμε και να ζητάμε μεσολάβηση των Αμερικανών χάνοντας κάθε μέρα πιο πολύ την αξιοπρέπειά μας και την υπερηφάνειά μας.
Ας κλείσουμε τα σύνορα ας σταματήσουμε τις διπλωματικές και οικονομικές μας σχέσεις και ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους. Οφείλουμε να περάσουμε και από αυτή τη νέα δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά.
Μπορεί να υποφέρουμε όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Έλληνες. Και θα παραμείνουμε Έλληνες.
Ας μην ξεχνάμε από πόσες σκληρές δοκιμασίες περάσαμε ως τώρα όμως στο τέλος πάντα βγήκαμε νικητές. Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Καλη Τσικνοπέμπτη

Φάτε

Πιείτε ( με μέτρο οι οδηγοί )

Χορέψτε

Γλεντηστε το...

Στην υγειά σας

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Οδηγίες αντισεισμικής προστασίας - Αχρείαστες να είναι

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια έντονη φημολογία για επικείμενο μεγάλο σεισμικό συμβάν το οποίο μάλιστα, όπως λέγεται, θα πλήξει την Αττική.
Φήμες αστήρικτες οι οποίες έχουν φέρει αναστάτωση και πανικό σε πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν νωπές στην μνήμη τους τις εικόνες και τα συναισθήματα απο τον τελευταίο μεγάλο και καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας το 99.
Το κακό είναι ότι σε αυτόν τον πανικό έχουν συμβάλει με διάφορους τρόπους και κάποιοι δημοσιογράφοι με την εμμονή τους να βγάλουν κάποια "είδηση" ανακατεύοντας χειρότερα το θέμα και τους επιστήμονες.
Επίσης υπάρχουν πολίτες που παρατηρούν και αναλύουν έντρομοι πια κάθε κινητικότητα σε στρατόπαιδα,νομαρχίες,δήμους και άλλες υπηρεσίες, τις οποίες ερμηνεύουν ως προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του "μεγάλου σεισμού" που έρχεται....!
Απο στόμα σε στόμα οι "προβλέψεις" παίρνουν και δίνουν. Ο κάθε ένας μεταφέρει στον άλλο, με τόν δικό του τρόπο (ράδιο αρβύλα), ότι άκουσέ, "είδε" η έμαθε κάνοντας το πρόβλημα μεγαλύτερο.
Υπάρχουν και κάποιοι που διασκεδάζουν κάνοντας κακόγουστες φάρσες τηλεφωνόντας σε σπίτια πολιτών, λέγοντας πως είναι εκπρόσωποι υπηρεσιών των δήμων τους και τους "ενημερώνουν" ότι συγκεκριμένη ώρα θα γίνει σεισμός και πως καλό θα ήταν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.
Ασφαλώς και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις δήμοτικές υπηρεσίες και ούτε λειτουργούν κατ εντολή των αρμόδιων τοπικών αρχών, απλά ικανοποιούν τίς αρρωστημένες τους διαθέσεις να τρομάξουν περισσότερο ήδη τρομαγμένους ανθρώπους.
Η αλήθεια είναι πως κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για σεισμό είναι επιστημονικά αδύνατη,τουλάχιστον προς το παρόν.
Όλη η επιστημονική κοινότητα των σεισμολόγων και μαζί όλες οι επίσημες αρμόδιες αρχές, υπηρεσίες και οργανισμοί του κράτους διεύψεσαν κατηγορηματικά όλες αυτές τις αστήρικτες φήμες ότι τάχα υπάρχουν σχετικές επιστημονικά διατυπωμένες προβλέψεις για κάτι τέτοιο.
Και πιστεύω πως αυτό έγινε όχι γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα γίνει σεισμός αλλά γιατί πρακτικά είναι αδύνατο το αντίθετο.
Εμείς ως πολίτες πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά σε όλες τις φήμες, να παραμείνουμε ήρεμοι αλλά ποτέ εφησυχασμένοι.
Ζούμε σε μία χώρα όπου σεισμικά συμβάντα γίνοντε καθημερινά. Άλλα έντονα και αντιληπτά και άλλα ανεπαίσθητα. Η συχνότητα τους είναι πιο μεγάλη απο την συχνότητα εμφάνισης της ομίχλης στο Λονδίνο.
Η καταστροφικότητα των σεισμών είναι αποτέλεσμα της δικής μας άγνοιας και αδράνειας.
Οφείλουμε, στους εαυτούς αλλά και στους γύρω απο εμάς ανθρώπους, να γνωρίζουμε έτσι και αλλιώς όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε αλλά και τις συνθήκες δόμησης των κτιρίων που κατοικούμε και εργαζόμαστε.
Θα πρέπει οι χώροι που ζούμε εμείς και η οικογένεια μας να έχουν εκείνα τα σημεία που θα είναι προσδιορισμένα ως περισσότερο ασφαλή σε περίπτωση σεισμού και να έχουν συζητηθεί μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας. Το ίδιο ισχύει και για το εργασιακό περιβάλλον.

Επίσης όλες οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι οργανωμένες και συμφωνημένες με τους ανθρώπους της οικογένειάς μας αλλά και του χώρου της εργασίας, πχ τόπος συγκέντρωσης η τρόπος επικοινωνίας μετά απο ένα μεγάλο γεγονός.

Παράθέτω μια σειρά οδηγιών έτσι όπως έχουν συνταχθεί απο το τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και υπάρχουν στον διαδικτυακό τόπο του.Αχρείαστες να είναι, και πιστεύω πως θα είναι, αλλά η ενημέρωση ποτέ δεν έβλαψε.

Τι πρέπει να κάνετε ΑΠΟ ΤΩΡΑ για την αντιμετώπιση μελλοντικών σεισμών

Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό. Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.
Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα.
Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά.

Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ που γίνετε κάποιος σεισμός

Μείνετε ψύχραιμοι. Ο πανικός προκαλεί θύματα.
Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο
Μην τρέχετε προς την έξοδο
Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο.
Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα.
Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.
Αν βρεθείτε έξω από κτίριο
Μείνετε έξω. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια.
Απομακρυνθείτε από κτίρια, μανδρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια.
Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο.
Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο
Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία.
Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες.

Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το σεισμό

Κλείστε τους γενικούς διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
Πάρετε μαζί σας τα άμεσα απαραίτητα: φακό, ραδιοφωνάκι, νερό ή ότι άλλο έχετε ανάγκη.
Βγείτε προσεκτικά έξω από το κτίριο. Περπατάτε γρήγορα και μην τρέχετε. Μη χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα.
Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο όπως: Πλατεία ή Πάρκο
Μην πλησιάζετε τις ακτές.

Η συμπεριφορά μας ΜΕΤΑ το σεισμό

Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο για τι μπλοκάρετε το δίκτυο.
Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείτε μποτιλιάρισμα και καθυστερείτε τα οχήματα παροχής βοήθειας.
Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών.
Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί.

Επίσης ενδιαφέρον μου προκάλεσε και ένα e-mail που έλαβα το οποίο προέρχεται από την Αμερική και, συγκεκριμένα, από απόσπασμα άρθρου του Αρχηγού Διάσωσης και Διευθυντή Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης (American Rescue Team International), Doug Copp.

Εντύπωση μου έκανε ότι το άρθρο του Copp καταρρίπτει ένα από τα κυριότερα μέτρα προστασίας που μαθαίνουμε από μικροί στο σχολείο: Σε περίπτωση σεισμού χωθείτε κάτω από μεγάλα έπιπλα.

Σύμφωνα με τον Copp, σε περίπτωση πολύ μεγάλου σεισμού, όταν κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει συνθλίβει τα έπιπλα που βρίσκονται από κάτω αλλά αφήνει κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Ονομάζει αυτόν τον χώρο «Τρίγωνο Ζωής»(φωτο) και λέει πως όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο ή το έπιπλο, τόσο λιγότερο θα συμπιεστεί και όσο λιγότερο συμπιεστεί τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κενό που θα χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος για να σωθεί, χωρίς να εγκλωβιστεί.



Ο Copp παραθέτει, επίσης, στο άρθρο του δέκα σημαντικές υποδείξεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού:

1. Είναι λάθος να κρυβόμαστε κάτω από αντικείμενα και έπιπλα όταν κάτι καταρρέει γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα συνθλιβούμε μαζί τους.

2. Η εμβρυακή θέση που παίρνουν τα ζώα και τα μωρά από ένστικτο για να προστατευτούν είναι η ιδανική σε περίπτωση σεισμού για ασφάλεια και επιβίωση, αρκεί να σταθούμε έτσι δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο ή έπιπλο.

3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή κατά τη διάρκεια ενός σεισμού γιατί το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Επιπλέον, σε περίπτωση που καταρρεύσει δημιουργεί μεγάλα καινά επιβίωσης και έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα. Τα κτίρια από τούβλα αν καταρρεύσουν θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα, θα προκαλέσουν τραυματισμούς αλλά δεν θα συνθλίψουν, όπως τα κτίρια με πλάκες από μπετόν.

4. Αν είστε ξαπλωμένος στο κρεβάτι την ώρα που ξεκινήσει ο σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι σε ένα ασφαλές κενό γύρω του αλλά κοντά στη βάση του.

5. Αν την ώρα του σεισμού δε μπορείτε εύκολα και γρήγορα να βγείτε σε εξωτερικό χώρο, ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας σε εμβρυακή στάση δίπλα σε έναν καναπέ ή μια μεγάλη καρέκλα.

6. Μην στέκεστε κάτω από το κούφωμα της πόρτας σε περίπτωση σεισμού, γιατί αν η πόρτα πέσει μαζί με το κούφωμα θα συνθλιβείτε από το βάρος της οροφής.

7. Ποτέ μην σπεύσετε προς τις σκάλες σε περίπτωση σεισμού. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλάντωση) από τον κεντρικό όγκο του κτιρίου με αποτέλεσμα να προσκρούουν μεταξύ τους μέχρι να διαλυθούν. Πρέπει να ξέρουμε πως οι σκάλες είναι από τα πιο πιθανά μέρη να πάθουν βλάβη κατά τη διάρκεια σεισμού ή να πέσουν από την υπερφόρτωση πολλών ατόμων. Επίσης, μετά το τέλος του σεισμού, οι σκάλες ενός κτιρίου που μπορεί να μην έχει πάθει βλάβη πρέπει να ελέγχονται πιο προσεκτικά για καταλληλότητα.

8. Είναι πολύ πιο ασφαλές να βρίσκεστε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους ενός κτιρίου ή έξω από αυτούς αλλά κοντά τους.

9. Αν κατά τη διάρκεια σεισμού είστε μέσα σε αυτοκίνητο σε καμία περίπτωση μην σταθείτε κάτω από ανισόπεδους δρόμους ή γέφυρες, γιατί μπορεί να πέσουν και να καταπλακώσουν το όχημα. Αν βρεθείτε αναγκαστικά κάτω από ανισόπεδο, βγείτε έξω από το όχημα και ξαπλώστε ή γονατίστε δίπλα του.

10. Αν εργάζεστε σε χώρους με πολλή χαρτική ύλη, όπως π.χ. γραφεία εφημερίδων, και γίνει σεισμός σκύψτε δίπλα σε στοίβες από χαρτί, γιατί το χαρτί δεν συμπιέζεται, δημιουργώντας γύρω του μεγάλα προστατευτικά κενά.
Παρέθεσα κα το παραπάνω κρίνοντας πως η γνώση ειναι πάντα θετική προυπόθεση για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων τν θεμάτων.
Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω ότι σήμερα είναι τσικνοπέμπτη, όχι που θα το ξεχνάγατε, αλλά η ζωή θέλει καλοπέραση. Γλεντήστε το όσο μπορείτε, τσικνήστε το, κάψτε το αλλά όσοι οδηγείτε μην ξεχνάτε, οχι υπερβολές στο ποτό.
Υπαρχουν αυτοί που σας αγαπούν και σας θέλουν γερό πίσω.
Υπάρχουν αυτοί που αγαπάτε και θα πρέπει να τους γυρίσετε με ασφάλεια σπίτια τους.
Υπαρχουν και οι άλλοι γύρω σας, οι άγνωστοι γνωστοί σας, που δεν τους χρωστάτε ούτε σας χρωστούν
και επίσης υπάρχουν τα αλκοτέστ ....!
Διασκεδάστε λοιπόν σήμερα αλλά και του χρόνου και κάθε χρόνο καλύτερα και ασφαλέστερα.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Τι δεν ξέρατε για το κινητό σας σε κατάσταση ανάγκης


Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνετε σε κατάσταση ανάγκης

Το κινητό σας μπορεί πραγματικά να σας σώσει τη ζωή σε κατάσταση ανάγκης: Σημειώστε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μ' αυτό:
*I*
Ο αριθμός ανάγκης 112. Αν βρεθείτε σε περιοχή χωρίς σήμα του δικτύου σας και είναι ανάγκη να τηλεφωνήσετε, καλέστε 112 και το κινητό σας, θα ψάξει να βρει οποιοδήποτε δίκτυο που υπάρχει για να αποκτήσετε επικοινωνία.
Μπορεί να κληθεί και με το πληκτρολόγιο κλειδωμένο!
Δοκιμάστε το!
*II*
Κλειδώσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας μέσα σ' αυτό και το αυτοκίνητό σας κλειδώνει και ξεκλειδώνει με τηλεκοντρόλ;
Μπορεί να σας συμβεί κάποια μέρα!
Έχετε εφεδρικά κλειδιά στο σπίτι ή κάπου αλλού; Καλέστε με το κινητό σας κάποιον που είναι εκεί στο κινητό του.
Κρατήστε το κινητό σας περίπου 30 εκατοστά από το σημείο λήψεως([1]) του αυτοκινήτου σας και πείτε το άτομο που είναι στο σπίτι σας να πατήσει το τηλεκοντρόλ κοντά στο κινητό του.
Το αυτοκίνητό σας θ' ανοίξει. Σας απαλλάσσει από το να ζητήσετε από κάποιον να διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να σας τα φέρει, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε πολύ μακριά από το σπίτι σας.
*III*
Θέμα: εξαντλημένη μπαταρία
Έστω ότι η μπαταρία σας είναι πολύ χαμηλή και περιμένετε ή θέλετε να κάνετε κάποιο επείγον ή σημαντικό τηλεφώνημα και δεν έχετε φορτιστή ή πρίζα κοντά σας.
Τα κινητά ΝΟΚΙΑ έχουν εφεδρική μπαταρία!
Για να την ενεργοποιήσετε πιέστε *3370#
Το κινητό σας θα λειτουργήσει με την εφεδρική ισχύ και θα δείξει αύξηση στην ισχύ του 50 %. Η εφεδρική αυτή ισχύς θα φορτισθεί όταν φορτίσετε το κινητό σας την επόμενη φορά.
*IV*
Πώς να αχρηστέψετε το κινητό που τυχόν σας κλέψανε;
Ανακαλύψτε τον αύξοντα αριθμό του κινητού σας, πατώντας τα πλήκτρα: * # 0 6 #
Ένας κώδικας 15 ψηφίων θα εμφανισθεί στην οθόνη. Ο αριθμός αυτός είναι μοναδικός για το κινητό σας. Γράψτε τον κάπου σε ασφαλές μέρος. Αν ό μη γένοιτο, σας κλέψουν το κινητό σας, καλέστε στην εταιρία σας και δώστε τους τον κώδικα αυτόν.
Αυτοί μπορούν να αχρηστέψουν το κλεμμένο κινητό σας. Ακόμα κι αν οι κλέφτες αλλάξουν την κάρτα SIM, το κινητό σας θα τους είναι εντελώς άχρηστο.
Είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν θα πάρετε το κινητό σας πίσω, αλλά τουλάχιστον θα ξέρετε ότι όποιος και να σας το έκλεψε, δεν μπορεί ούτε να το χρησιμοποιήσει, ούτε να το πουλήσει.
Αν αυτό το κάνουμε Όλοι, τότε δεν θα υπάρχει λόγος για κανέναν να κλέβει κινητά τηλέφωνα!
ΚΑΙ
*V*
Έλεγχος του φούρνου μικροκυμάτων σας
Βάλτε ένα κινητό τηλέφωνο μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και κλείστε την πόρτα του. Τώρα καλέστε το κινητό που είναι μέσα στο φούρνο. Αν το κινητό χτυπήσει, πετάξτε το φούρνο μικροκυμάτων! Μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων τα κινητά πρέπει να χάνουν εντελώς τη λήψη τους, και αυτό σημαίνει ότι ο φούρνος σας δεν είναι καλά μονωμένος για τα μικροκύματα.

________________________________________
[1] Συνήθως είναι το σημείο που βρίσκεται η κεραία λήψεως του συναγερμού. Αν δεν υπάρχει συναγερμός και είναι μόνο τηλεκοντρόλ κλειδώματος, τότε το σημείο είναι η πόρτα του οδηγού.